På lördag...



...anländer ostindiefararen Götheborg till Sverige efter en ett år och åtta månader lång expedition till Kina. Fartyget kommer att mötas upp av hundratals båtar utanför Göteborgs södra inlopp och eskorteras till sin kajplats mitt emot Dramaten. Under resan till Shanghai tog Götheborg den ursprungliga handelsrutten via Cadiz i Spanien, Recife i Brasilien, Kapstaden och Port Elizabeth i Sydafrika, Fremantle i Australien och Jakarta (då vid namn Batavia) i Indonesien. Men på hemvägen fuskade man och tog vägen genom Suezkanalen (som var färdig först år 1869) och gjorde ett bejublat stopp i London på väg hem till Göteborg.

 

Originalfartyget Götheborg förliste i september 1745 utanför Nya Elfsborg fästning vid inloppet till Göteborg efter sin tredje Kina-resa och var då fullastad med te, kryddor, siden och porslin. Besättningen räddades - efter 30 månader till sjöss! - men lasten gick förlorad. Fram till 1984 låg resterna av fartyget i princip orört på botten, men därefter tog utförliga utgrävningar vid. Första steget i att bygga en kopia av originalfartyget togs 1995 och åtta år senare, den 6 juni 2003, sjösattes Ostindiefararen Götheborg. En dröm hade blivit till verklighet och fartyget är sannolikt den mest utförligt byggda kopian som existerar på världshaven idag (trots den väl dolda Volvo Penta-motorn under vattenlinjen).

 

På lördag återvänder också en annan världsomseglare till svenska farvatten. Den 10 meter långa segelbåten Wild Rose lägger till i Lagunen i Malmö efter ett och ett halvt års äventyr då man tagit sig genom Biscayas stormar och den stekande solen i Brasilien till Antarktiskt där man bokstavligen seglade bland sälar, övergivna valfångststationer och isberg i kylan. På Johans, 29 år, och Kristians, 23 år, hemsida har man genom resedagboken och via många fantastiska bilder kunnat följa deras seglats som stundtals varit mer än hälsosamt spännande och omfattat rån och misshandel i Brasilien, motorhaveri, svält, grundstötning och sönderblåsta segel. Men nu är grabbarna snart tillbaka och även om inte välkomstkommittén blir lika stor som i Göteborg är dom värda all uppmärksamhet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0