Inför Gotland Runt

På söndag är det dags för Gotland Runt, eller Eurocard Gotland Runt som det nu heter, som passar på att fira 70-årsjubileum. Mycket har hänt sedan den första starten 1937, då i Visby hamn. Ett 30-tal utländska fartyg från främst Tyskland och Polen, men också USA, hade anmält sig till kappseglingen som alltså utgick från Visby hamn, ner till Norra Ölands grund, rundade Hoburgen och gick motsols och rundade Gotska Sandön före målgången i Visby. Ytterligare en tävling hann arrangeras två år senare innan Andra Världskriget bröt ut vilket medförde ett påtvingat uppehåll fram till 1950 då tävlingen återupptogs igen med Visby som start och mål även om banorna varierade. Sedan 1963 då man inledde en omfattande ombyggnad av Visby hamn går starten traditionsenligt i Sandhamn i Stockholms ytterskärgård.

 

När den första tävlingen avgjordes för 70 år sedan deltog endast en gotländsk båt. Med den minsta båten, döpt till Mosca, kom Cementa-chefen Arendt de Jounge från Slite sist i mål - men vann ändå! Mitt i natten, drygt 13 timmar efter den första båten, gled "Aje" in i Visby hamn och efter en viss förvirring och ett antal omräkningar av tävlingskommittén deklarerade man Mosca som segrare av Gotland Runt. Anledningen var att dåtidens mätningstal - det system som används för att olika båtar ska kunna tävla mot varandra - inte var riktigt så funktionsdugligt som nutidens. Enligt uppgift var inte alla deltagarna helt nöjda med utfallet, särskilt inte de långväga deltagarna, som bland annat bestod av två fartyg från Hitlers "kriegsmarine" med vajande hakkors-flaggor i riggen.

 

Gotland Runt är idag Sveriges överlägset största kappseglingstävling och drivs av KSSS (Kungliga Svenska Segel Sällskapet). Anmärkningsvärt är att sedan starten, och trots oerhört tuffa förhållanden vissa år, har endast ett enda dödsfall inträffat. Banrekordet innehas av 60-fotstrimaranen Academy som 2004 genomförde tävlingen med en snittfart på 13,56 knop! Förra året deltog 213 båtar från nio länder i Gotland Runt - en siffra som sannolikt slås i år. Nytt för helgens kappsegling är nämligen en ny "folkklass" som betyder att familjebåtar och glada amatörer kan vara med.

 

Start i Sandhamn kl 12 på söndag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0